Resepi Roti sardin roll

Akhirnya tercapai jugak keinginan nak makan roti sardin roll.Oh!Yeah!Hahaha!

Maka bila keinginan membuak-buak,kenalah ada effort untuk mencapai keinginan tersebut.Betul tak?Maka gigih ke dapur cari breadcrumbs dulu.Godek punya godek,yang dicari tu ada tapi dah mcm expired.Color yg sepatutnya putih dah macam nak kelabu dah I tgk.Tapi......................jangan hampa dulu,sebab solusinya ada.Hiks!Mak2 mmg kena mcm ni la.

Jadi kalau dah sebutnya nak buat roti sardin roll maka bahan utama mestilah roti.Jadi mmg stok roti ada.Check!


Apa2 hal,kita start bikin homemade breadcrumbs dulu.Tak susah pun sebenarnya.Really easy bebeh walau kalau beli kat kedai sekilo baru RM12 kalau tak silap.Hik!Hik!Hik! T____T


Memula ambik beberapa keping,susun dlm loyang pastu bakar.Selain bakar,option kalau takde oven atau toaster kat rumah,boleh jugak dijemur.Tapi kalau jemur amik masa la sikit dan kau sanggup ke harini rasa nak makan,lusa baru siap roti.Kikikiki!

I pakai susun sekeping-sekeping lagu tu tapi kalau nak carik-carikkan roti tu orait jer.

Tapi kalau musim mcm sekarang ni,mmg tak kering2 la roti tu.Kikikiki!

Macam I buat ni,masuk dalam oven,letak suhu tinggi sikit,guna pemanasan atas bawah,dalam 10 minit rasanya,done!


Lepas tu blend jer la.Inilah hasilnya breadcrumbs I.


Sardin leftover tengahari tadi.Nak buang sayang.Nak makan dengan nasi rasa perut tak berapa nak terima so daripada kena masuk dalam fridge adalah baik I bikin something untuk minum petang.

Jadi kita lenyek2 jer ikan sardin tu sampai jadi macam ini.Gaul sekali jer la dengan bawang cili tu semua.Tak kuasa dah nak asing2kan.


Next step,tekan2 roti tu bagi nipis sikit supaya mudah nak gulung nanti.


Letakkan sardin tadi kat atas.Lepas tu gulungkan lah.Jangan lupa celupkan dalam telur sebelum gaul dengan breadcrumbs tu.


Roti yang dah siap digulung,dah siap dip dalam telur then gaul dalam breadcrumbs nih.


Lepas tu goreng jer la.Ini kalau kat atas ni minyak banyak gila.Actually I pakai main sapu jer minyak mak lepas goreng keropok lekor.Malas nak asing kat bekas lain so hantam sajalah labu!



Hasilnya,inilah Roti Sardin Roll.Kalau guna inti serunding daging jadilah Roti Serunding Daging Roll.Hahaha!Dan begitulah seterusnya.Ikut selera anak tekak nak letak apa kat dalam tu.Takde kuasa veto kat sini.Ikut suka hati korang la.Hihihihi!Tak kuasa mak.

Rupa2nya,Damia suka tau buat macam ni.Tapi mak dia pulak kejam sbb tak asingkan cili dulu.Anak yang taat makan la jugak walau kepedasan.Kikikiki!Tapi orait la at least dia makan jugak walau pedas.

Next time inshaALLAH buat lagi ikut selera dia pulak,kurang pedas.

Selamat mencuba bagi sesiapa yang rasa nak cuba.Tak lama pun tempoh penyediaan.Senang dan ringkas.Makan dua pun dah kenyang beb!

Fuh!

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me