Indahnya sabar~

Assalamualaikum...

Kita start dengan cerita sedih dulu.Rumah abang kita kat Kemaman sana ditengelami air.Kalau last year air just takat pintu rumah duk bergurau-gurau je,pastu masuk la jugak sikit dalam rumah kot,tapi tahun ni,habis dengan katil sekali tenggelam.Nak dijadikan cerita pulak,kakak ipar balik kampung kat Kota Gelanggi sana while my one and only brother berada di kota metropolitan sana mencari rezeki.Hamboih!Intro.

Tapi sedih jugaklah bila dengar macam ni.Tapi kita anggaplah dugaan dari Allah swt.I kira nasib baik jugak ipar balik rumah mak dia sbb kalau dia stuck kat rumah dia mcm mana la kami nak pergi rescue dengan jalan banyak tutup,dengan ipar dan anak sedara yang kecil2 lagi.Takleh bayangkan ipar dengan anak2 dia bermalam kat pusat mangsa banjir.

I bukan apa,paling terkesan adalah anak2 kecil,bayi dan orang tua kat pusat mangsa banjir tu.Tidur tak selesa satu hal,fasiliti tak cukup,dengan hujan sejuk bagai.Alahai!Takleh bayangkan macam mana keadaan.Doa kita moga air cepat surut dan keadaan pulih seperti biasa.

Saat2 macam ini,yang mampu kita lakukan hanyalah panjatkan doa padaNYA dan hulurkanlah bantuan sekadar yang termampu.

Tadi terbaca kat FB,antara barang yang amat diperlukan adalah selimut.Hmmm...rasa tak adil pula bila kita terbaring nyaman dikatil dengan selimut dibadan,tapi disana kebanyakan mereka menahan kesejukan malam dengan tidur dalam keadaan yang tidak selesa.Berat ujian pengakhiran tahun 2013 ini buat mereka.

Harini tak ada apa yang menarik sangat berlaku.Perjalanan hidup macam biasa tiada yang 'extraordinary'nya.

Fokus sekarang adalah dah start buat list barang dan juga settle apa yang belum settle.

Berbalik pada indahnya bila bersabar,harini baru realize dengan sikap sabar reward yg kita dapat selepasnya amatlah besar impaknya.

Cerita harini bila I nak buat pembeliaan tiket,hubungi suami sbb passport yg dia scan hantar kat kita rasanya dia sorang jer mampu baca.Kecik yg amat.Bila zoom jd pecah pulak,bila scan terus blur.I ni jenis cepat panas.Call la suami tapi tak berangkat.Rasanya baru jap td dia msg gtau kalau ada apa2 just text je nnt dia call balik.Banyak kali jugak la cuba tp still x berangkat.Hati dah panas sbb details dah isi satu,dan tu jer peluang yg ada nak isi itupun dah kira terlewat dah sebab harga tiket yg sepatutnya kami dapat around 8k ++ jer,this week dah jadi 10k++ tak termasuk tax semua bagai.I kalau boleh nak settle time tu jugak.

Hidung dah keluar haba,pastu cuba istighfar kejap bawak bersabar.Bila jiwa dah tenang time tu jugak nampak kawan dia online.So apalagi,terus PM kawan dia suh panggilkan suami kejap.Tak sampai 5 minit pun,dapat tahu suami dengan bahagianya tengah main bola kat padang.Lepas tu suami call.Masalah pun settle.See??Buat I ikut perasan marah waktu tu mmg ingat nak log off semua.Buruk punya perangai.Dan sebab sabar tu la,urusan tu pun settle.Alhamdulillah.

Malam tu pulak,memandangkan my mom tak masak lunch so tiada leftover yang boleh dimakan for dinner.Perut dah kruk,kruk,kruk lapar tapi nak pergi bersilat kat dapur macam a bit malas pulak.So tunggu punya tunggu walhal bukan tunggu tu nasik sampai sepinggan pun.Kikikiki!So decide order Pizza Delivery.Terus call tapi malangnya delivery tak dibuat lagi until next week!So I pun bersilatlah didapur dengan begitu sabar melawan rasa malas tu.Akhirnya siap mee goreng siap boleh makan 3 orang.Bila dah kenyang,baru rasa syukur sebab kalau order pizza tadi confirm la RM50++ punya akan melayang maklum la 4 mulut yang nak makan.See??

Sama jugak bila si kecik Dian kita nak tidurkan,dia dah lena kita pun letak kat atas katil,dia bangun jaga.Kalau sekali atau dua kali orait lagi,drama angkat letak,angkat letak tu.Tapi bila berkali2,datang angin kus kus dia.Tapi I cuba bersabar untuk tidak rasa marah dan cuba cari solusi.Bila kita bukan dibawah pengaruh emosi,kita tend to be more rational.Dan rupanya yang buat sangkut takmau tidur tu adalah sebab taik kat bontot.Hahaha!Baby pun tahu la selesa dengan x selesa.

Sama juga bila buka FB nampak status yg menjengkelkan.Kalau ikut tak sabar terus reply dengan perasaan marah2 dan confirm bila tak rasional kita akan tulis benda yang bukan2.Bila tulis benda yang bukan2,terus kena unfriend dengan kawan.Hahahaha!

Macam kes baru2 ni.I punya excited berkongsi kegembiraan dgn kwn2 yg bergelar ibu pasal BF pastu post pic hasil tuaian.Rupa2 benda tu dah buat seseorang tak selesa pastu dia post psl ada org tanya ustaz apa hukumnya.Ustaz jwb mmg tak haram cuma takut orang lain akan fikir out of box.Bahaya2.

Time I baca tu,terus temperature naik.Terus nak sound dia.Terus nak tulis kat status dia.Tapi bila nak tekan enter,tetiba seperti ada suara berbisik,'Boleh tak kalau bersabar?'.Terus I tekan backspace balik.Duduk sandar pada kerusi dan berfikir.

Tanya diri sendiri.Kenapa perlu melenting?Ada betulnya jugak apa yang orang tu katakan.Kita ambik dari banyak sudut.Ambik secara positif.Dan I janji it won't happen again.Kecuali kalau kat private group ok kot bila just kaum ibu jer tgk.

Waktu marah tu memang memacam la keluar sampai rasa macam nak sound dia balik macam ni 'Tunjuk gambar susu cakap kita ni memalukan diri sendiri,tapi dia yang main badminton dengan ada lelaki boleh pandang,dengan bergegar buah dada setiap kali lompat,tak malu'.Serious itu yg I nak cakap kat dia.Tapi time tu dia tak kahwin lagi.Kalau reply mcm tu confirm masam muka lepas tu.Tak pasal2 I dapat dosa sbb gaduh dgn orang.Takmau la.So mana yg kita boleh diamkan,diam jer la.

My friend yang post tu actually baru kahwin dan confirm la tak ada anak lagi dan dia mungkin tak tahu betapa excitednya bila ada anak dan kita boleh berkongsi cerita dengan ibu-ibu yg lain.

Dan I tahu bukan I sorang jer yg terkena tempias perli dia tu.

Lepas tu tak lama dia post pic suami dia duduk atas katil bilik kelamin diorang.Dia mesti tak fikir yg orang lain pun mungkin akan datang pemikiran sebaliknya sama seperti yg dia cakap,post pic hasil tuaian susu,mesti orang bayang cik B**** kita.Betul tak?Jadi moral of the story,kadang2 kita tunjuk satu pada orang lain,4 tuhan balikkan pada kita.Maka bersabarlah.

Jadi start from now and onward,nak ajar diri supaya menjadi orang yang sabar.Insha ALLAH.

Sources:Yahoo image!

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me