Balik kampung

Balik kampung hoo hoo balik kampung! Hati girang.Hew hew hew!

Alhamdulillah 19 July bebaru ni kami selamat tiba ke tanah air.

Walau sehari sebelum kita dikejutkan dengan berita sedih tentang MH17 , al fatihah utk semua mangsa yg beragama Islam and deepest condolences to non muslim.

Ingat lagi pagi tu bangun tetiba suami cakap flight MAS terhempas lagi.Terus bangun terduduk senyap tak terkata.Waktu tu yg bermain kat kepala otak adalah membayangkan dunia dah makin tenat.Serangan Israel keatas Gaza pd 1st day puasa, misteri kehilangan MH370, penyakit masyarakat yg tak pernah habis2, terus rasa betapa dekatnya kita pada kematian.Memang rasa hampirnya kita pada kiamat bilamana satu persatu kemusnahan terjadi dan yang merosakkan adalah tangan2 manusia juga.Rasa sekak nafas pagi tu dan mula la fikir bebukan sbb kami akan pulang ke tanag air keesokan harinya.

Walau route kami takde mengena ngan route tmpt kejadian tp hati ttp cuak.Lapan jam lebih perjalanan tu pun memacam benda yg duk fikir.

Bila dah touchdown ku panjatkan syukur tak terhingga.Time tu la duk terbayang wajah2 kesayangan yg menanti kepulangan.

Dan sepanjang 8 jam lebih perjalanan tu pun ada gak beberapa kali turbulence walau tak la teruk tp rasa kecut perut juga.Entah berapa puluh kali mata tak lepas duk pandang jam.Doa tak putus mohon dipercepatkan masa perjalanan.


Tengok muka bahagia.Hehehe.Senyum je sepanjang perjalanan.Sampai Malaysia dalam jam 3 petang dan first time jejak kaki kat KLIA 2.Ewah.Dan dlm flight haritu pun ramai pulak Malaysian yg balik kampung dan sekali dengan family yg datang convocation anak2 kat Brisbane sana.Dan kami pun first time naik Air Asia balik Malaysia dan not bad jugak sebenarnya cuma takde movie nak dilayan je tp boleh je request Ipad.Damia pun takde drama sangat haritu.This time I tak selit bwk buku sbb mmg tak terbaca pun dek kebuasan bdk Dian ni.Dan bila dia tdo I pun membuta sekali la sbb penat.Tapi tidur ayam jer lerrrr.

Walau just setengah tahun jer kat Brisbane dan ikut plan I akan balik sana balik sebelum Damia start sekolah.Takde aral pertengahan January tahun depan.Lama tu balik bercuti.Alang2 balik kampung.

Actually kami kena pindah New Castle sebenarnya.New Castle Australia la bkn UK.Kikiki.Tp suami tolak offer tu sbb I rasa mcm nk stay kat Brisbane ni jer dulu.Penat woooo pindah pastu tak larat wooo kena naik dua kali flight.

Jadi itu jer la ceritanya.Dan sampai2 je haritu buka puasa kat tempat apa ntah namanya.Club Shah Alam kot.I ni bkn suka sgt bukak puasa secara buffet ni tapi memandangkan ni je masa nk jumpa adik beradik berkumpul ramai2 sbb this year abang dan kakak kita blk rumah mertua masing2.Pastu combine sekali dengan adik beradik my husband yg stay kat Shah Alam ni.Meriah sgt2 dan cantik pulak kami dapat seat paling hujung so berbahagia la bebudak ni duk bermain.Takde la ganggu org sangat tp kami pulak yg terganggu sbb bising gila.Phew!


Dah lama tak jumpa jadi banyak pulak ceritanya sampai tak banyak ambik gambar.Ini je yg ada pastu mostly x cantik pulak tu.Haish! Tapi takpe la dari takde langsung.Huhuhu!


Second day puasa kat Malaysia dah start kemaruk nak makan memacam kuih Malaysia so ini antara yg dibeli la bukan buat sendiri.Beli kuih keria.Fav juga.


Aneka kuih talam pada harga RM2 dapat 4 pieces.Luckily semua sedap.Puas hati.


Kill the time kononnya sempat lagi menroti.I buat plain bun pastu tabur gula kat atas.Tak sangka terlajak laris pulak.


Ini pulak pengasuh anak abang ipar beli.Not bad la.Boleh la walau tak umppp sgt.Nak umpss bikin sendiri.Tak byk beli pun kuih2.Berjaya tahan nafsu walau kalau ikutkan hati semua benda nak.

Dan juadah ni semua beli kat bazar kat PKNS dah alang2 kesana mencari biskut raya.This year tak dapat bikin sendiri so beli jer la.Nasib yg beli tu semua sedap2.Alhamdulillah.

Preparation untuk Aidilfitri lak biasa2 je sbb nampak gaya mcm I celebrate raya kat Singapore sbb nak follow suami.Tp tak confirm lagi.Esok check ticket.

Alahai.Jauh2 balik suami outstation pulak.Nak buat lagu mano.Hmmm.....tapi apapun panjatkan syukur jer la.At least kita tak teruk keadaannya kalau nak dibandingkan saudara seagama yg lebih hebat dugaannya dibulan yg mulia ini.

Apapun di kesempatan ini ingin saya ucapkan Selamat Hari Raya pada anda semua yg sudi baca blog saya ni dan juga pd silent reader.Owh terasa famous gitu.Huhuhuhu.Syok sendiri.Hahaha.

Ok bye.




1 comment:

rostina76 said...

bestnyeeeee dia balik kapung…lamanya cuti till january ke? btw selamat hari raya & maaf zahir batin syafinaz & family

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me