Majlis Aqiqah Tengku Dian Soraya

Assalamualaikum...............

Minggu lepas berlangsungnya Majlis Aqiqah Dian.This time I buat awal iaitu pada hari ke 14 selepas kelahiran puteri kedua kami ini.Last time Damia kalau tak silap dia dah masuk 2 or 3 months baru kami buat majlis.Hari sunat iaitu hari ke 7,14 or 21.Bagi nama pada anak pun sama.

Sebelum tu I just nak pot pet sikit tentang my life.Biasalah dalam hidup ni,makin meningkat usia,kita akan semakin matang dalam merencana kehidupan : ) .Pernah dalam hidup ini,pada satu hari tu,bila I bangkit dari tidur,ia datang dengan pakej satu perasaan yang sukar digambarkan.A feeling when u are fulled with a hatred.Rasa sakit hati yang sukar untuk digambarkan.Iya,dalam hidup ini bila kita terasa dikhianati lebih2 lagi dengan kawan yang kita anggap seperti adik kita sendiri,kita akan rasa tersangat fuck up.Dan syukur suami sentiasa memberi semangat untuk bangkit dan dia nasihatkan saya agar just ignore those peoples.It is not worth it.Yeah!And I really hope,I don't see them anymore.Never again.Serious dah rasa serik sangat2.I pun don't understand,what kind of peoples who willing to betray a friendship hanya kerana rasa tak puas hati dan hasad dengki.Ya Allah!Apapun,thank u to Allah swt because DIA dah buka mata I dan buatkan I agar tak terlalu bermurah hati pada orang.He wants me to helps people yang betul2 perlukan pertolongan and not helping peoples who willing to put a shit on u instead of appreciates us or even say thank u.Alhamdulillah!

And the other morning when I woke up dengan perasaan yang sangat tenang apabila I decide untuk maafkan everyone yang pernah sakitkan I sbb kadang2 kita sendiri tak sedar andai kita juga mungkin pernah sakitkan orang lain juga.Hidup itu timbal balik.That was a great feeling ever and it makes me to appreciate my life more and more and until I realized that the reality is I have a great life,great peoples around me,great family and I would say 'Alhamdulillah' to Allah swt.Dengan apa yang menimpa I,Allah swt datangkan kawan yang lebih baik untuk I.A friend who always reminds me about a good thing.Seorang kawan yang meninggalkan kesan pada kita dan membuatkan kita sentiasa merinduinya.I really miss u Aida Uzunovic.A friend who always by my side at a good time and even at a bad time.She was after my lovely Rifhan.I will visit u soon Aida in Ankara,Turkey.In sha Allah.And I rindu Rifhan juga.She is in Southampton,England right now doing her master with her husband and little Ambereen.Rifhan is a friend of mine for a 19 years now.I can't ever imagine we are still together.Best friend forever : )

Ok.And I don't know why I need to make such a long introduction and the first picture that I'm going to show u just a picture of kambing for Majlis Aqiqah Dian.Hihihihi!

Ok let's start the beautiful day with a great mission to find out the goat for an event and I spend a week to get a goat that fulfilled the qualification. Mbek!Mbek!Mbek!.Cari kambing jer pun.Hahaha!And the mission accomplished when we decide to buy a goat from one ustaz yang tinggal di Rusila.Last time before we move to Marang,our family rent a house kat Rusila.Sewaktu melewati kandang kambing tersebut,terbayang-bayang diruang mata kawasan sawah yang sering kami lalui sewaktu pulang dari sekolah.Ewah!Dah macam drama dah rasa.But today,no more paddy field.


Picture sebelah kiri adalah sesi berbincang dan mintak diskaun harga.Sebelah kanan,kambing yang I pilih.Hihihihi!Bagus juga beli disini sbb kita boleh request diorang sembelihkan terus sekali dengan lapah.Daging kambing tu akan siap dipotong dan dicuci just tinggal kita nak masakkan jer.Tapi sebelum masak cuci la lagi sekali karang jadi kes dijangkiti bakteria solmonella karang.Eh!Ada kena mengena ke?Hiks.

Tapi memang mudah kerja la.Highly recommended!Thumbs up!

Maka majlis Dian bermula pada jam 3 petang dan jemputan adalah kaum wanita atau muslimat kawasan area rumah I ni la juga.

Actually this group bergerak aktif terutamanya untuk majlis usrah dan bacaan yassin.Certain tempat Majlis aqiqah jemput kaum lelaki tapi at my area,majlis aqiqah jemputannya adalah wanita.Biasanya majlis akan start dengan bacaan yassin,kemudian ada tazkirah sikit,lepas tu start marhaban (berselawat) and at the same time diadakan majlis cukur rambut bayi.


Peralatan mencukur rambut.Tak kuasa nak ambik kelapa bagai walau pokok kelapa kat tepi pagar jer.Hihihi.Please ignore mangkuk kecik percuma dari Maggi tu yer.Hihihihi!

Bekas sebelah kiri just magkuk berisi air iaitu sewaktu upacara,hadirin akan potong sikit rambut baby dan letak dalam air tu,dan yang sebelah kanan adalah air zam zam dan kurma.

I tak ada buat majlis berendoi.Nak kena pelangkung dengan my parents silakan la.Sila tempah pelamin bagai.Hihihi!Tapi I tak buat plus benda tu unnecessary pun.For me a bit membazir.I rather spent my money for good food yang kita nak serve untuk tetamu.Itu yang penting plus tujuan majlis aqiqah pun adalah bagi melahirkan rasa kesyukuran dengan kelahiran anak.Dan ia bukan wajib just sunat jika berkemampuan dan tidak wajib keatas mereka yang tidak mampu.Berendoi tu semua just adat dan bukan apa yang dianjurkan dalam Islam.

Dan untuk majlis ni I pilih untuk buat nasi minyak.So masterchef pada hari itu adalah mak kita dan dua orang makcik kita.Sesi masak2 start diawal pagi iaitu masak gulai kurma kambing,diikuti dengan masak ayam masak merah dan last sekali barulah ditanak nasik minyak.

Actually kalau tak dibuat majlis,ada juga orang yg just masakkan daging kambing tersebut kemudian disedekah/diagih-agihkan pada orang ramai.


Ini mak sedara kita mmg terrer betul masak.Dia bertanggungjawab masak nasik minyak tu.Memang tak menghampakan.Licin hoi satu periuk!


Ini mem kecik tidur kemain buka ketiak masam tu.Ini masih diawal pagi.Kasi mem kecik rehat dulu.Kalau tak cukup rehat dikhuatiri mengamuk waktu majlis nanti.


Baju yang bakal dipakai mem kecik.This time malas nak ber gown segala,panas wess.Takut mem kecik rimas dan satu lagi bukan banyak pilihan pun baju gown untuk newborn lahir tak sampai 3 kg nih.

Just a romper from Gap Kids yang dibeli waktu still pregnantkan Dian.Kuat firasat yang mengatakan I bakal dapat baby girl.Hihihihi!Ceh!Walhal dah awal2 doctor gtau.Hihihihi!


Waktu majlis tu I pakai purple.Tak sedondon pun.Pakai mix and match jer.Kan betul kita cakap,lagi berusia lagi matang,lagi berusia rumahtangga,kita lagi berhemat dalam manage financial.Tak macam sebelum ni,lebih2 lagi time Damia dulu,seriously selalu overspent dengan mendahulukan benda yang bukan priority pun.This time I dahulukan otak dari nafsu.Fuh!


Ini jemputan tak ramai lagi.Belum pukul 3 pun.Hihihi.Tak lama lepas tu,penuh rumah beb.Mem kecik time ni sangat well behave.Syabas!


Ini adalah lauk yang dihidangkan.Punyalah malas sampai snap gambar tak buka pun tudung lauk tu.Hihihihi!Nasi minyak,ayam masak merah,gulai ikan aya @ tongkol untuk pulut kuning or kalau kat Terengganu ni kami sebut nasi kunyit,acar nenas dan kurma kambing.Alhamdulillah semua lauk habis haritu takde berbaki.Syukur at least tiada pembaziran dan semua orang puas hati makan : )


I ada juga prepared 50 doorgift sekali tak cukup la sbb yang datang haritu memang ramai.Last time waktu Damia dulu I prepared 100,tapi ada jugak berbaki sikit so ingatkan tak ramai.Hmmm!

This time I just bagi a bottle yg diisi coklat,Cadbury Milk and jelly lepas tu my mom belikan surah Al-Mathurat and I masukkan jugak cake swissroll.Cukup la sebagai buah tangan para tetamu.

I baru teringat one of my friend's husband yang kurang bersetuju dengan pemberiaan doorgift untuk majlis2 macam ni.For me,benda ni depends pada kita.Rasa nak bagi,bagi jer,kalau taknak tak perlu sbb bukan compulsory pun : )


Bacaan selawat diiringi majlis mencukur rambut Dian.Tak nangis dia sbb busy nak membuta zzzZZZZ.


Penuh orang kat hall rumah my parents.

So itu sahaja untuk Majlis Aqiqah Tengku Dian Soraya.We are so happy.Dan Ariey join juga majlis.Hihihi!I buka Skype so dia boleh tgk Dian sepanjang majlis berlangsung.Manfaatkan teknology yang ada.Hihihi!

To beautiful Tengku Dian Soraya,ayahanda and bonda loves u so much!Dan tak lupa puteri sulung Tengku Nurin Damia,your sister loves u too walau until now she still can't accept that she's a big sister to u.She want us to called her BABY too.*Pengsan!

Tak banyak or mmg hampir tak ada picture of Damia sebab haritu dia meragam sangat.Majlis tak start lagi dia pulak dah tertidur.Tidur petang so muka dia tak banyak la dalam gambar.


No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me