BB1M

Masih lagi tak habis pasal BB1M or baucer buku 1Malaysia.Hehehe!Tadi ntah mana datang Sinar Harian ada kat atas meja kat hall rumah aku dan sah2 bosan duk tunggu Ariey balik dari pasar (sura rumah punya kerja),aku pun belek2 la paper tu.Belek-belek saje tak guna maka harus la baca dan yg buat aku tertarik nak baca dgn bersungguh-sungguh adalah ttg isu BB1M ni la.Jadi kat situ dilaporkan ada sesetengah pelajar yg mengambil kesempatan menjual semula baucer yg diorg dapat tu.Dan yg tulis kat paper tu jumlah yg dijual adalah antara RM150 (yg ni aku boleh terima sbb kurang-kurang dpt diskaun RM50 dah kira banyak la jugak) dan juga dijual pada harga RM200 (dan yg ini aku rasa tak logik.Cuba kau fikir kalau dah baucer tu nilai dia RM200 pastu nak jual pada harga RM200 jugak,apa relevannya?).Ntah betul ntah tidak.Kot-kot memandai je buat cerita.Tapi kalau la betul seperti dikata,hai,baru jadi student dah pandai2 nak sub2 nih,nk dapat untung atas angin,hehehe,nak buat mcm mana.Pengajaran haruslah melalui teladan.

Kalau la tarikh lupus voucher tu sampai akhir tahun logik la jugak kot2 ada insan2 bangang yg kononnya taknak pegang duit cash ke pastu lagi prefer nak baucer dan sbb tu la sanggup beli.Hmm...tak faham aku.Lagi satu katanya nak suruh kerajaan kaji balik pemberian baucer tu supaya diberikan pada yg layak je dan bukan diberikan pada golongan berada.Tapi apa pulak nak dijadikan isu kalau PM tercinta dah inform baucer tu akan diagihkan pada semua pelajar IPTA/IPTS.Memandai je nak ubah-ubah suka hati diorg.Bg statement ikut sedap mulut.Atas ckp lain,bawah ckp lain.Dah macam terlebih sudu dari kuah.Dan aku seperti biasa,dah orang nak bagi,ambik je la selagi tak perlu hadap muka mintak sign JKKK,maka aku harus gigih tuntut apa yg sepatutnya aku dapat.Wah!Ke korang takut sangat sbb mmg sah-sah yg anak-anak pembangkang pun dapat jugak kan?.Hihihi!

Lagi satu waktu nak bagi ni ada fikir atau kaji ke tak bila student tu boleh guna sbb dgr2 aku ada IPTA yg mmg tak sempat nak guna untuk beli buku rujukan sbb tarikh expired baucer tu adalah waktu diorg baru masuk mendaftar.Kalau lagu tu mmg sah2 la sia-sia la baucer kau kalau dah mmg aim nak beli buku rujukan sbb skang ni buku rujukan depends on lecturer.Lain semester lain buku.Tapi ada jugak lecturer yg tak tukar buku tapi sekarang ni mmg mostly lecturer mmg suka tukar2 buku.Nak yg latest edition katanya.Cuma aku ni kira selamat la sbb aku sem depan start 18 Feb.Haih!Ini ikhlas nak bagi ke tak ni?Aku akhiri entry ini dgn seribu satu persoalan.

2 comments:

Rafhani said...

huhuhu,ilmiah sungguh entry ini.wahahahaha.hok plg ilmiah ialah tang Ariey gi pasor.warghhhhhh

FastRi said...

ye bagi tu molek doh. ambik je. cuma niat org mana kita tau. huhu.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me