Back to school ~2015

Owh anak omak dah masuk sekolah rendah.Taktau waktu hantar tu nak menangis ke tak sbb ni dah sekolah yang ke empat.Muahahaha! (3 kindy).Banyak haish!TND ni start dengan 3Q Montessory Kindergarten ( Malaysia dan bahasa perantara Chinese + Malay + English ), C & K Kindergarten ( Australia - mestilah la English kan) , lepas tu Little Caliph ( Malaysia balik dan yang ni Islamic school so bahasa perantara Malay + English).

Waktu 1st time hantar kat 3Q Montesorry tu dulu omak bercucuran gak air mata.Hihihi!Emo lebih omak aih!Tapi anak menangis jugak.Dua minggu hokkey principal tadika tu Teacher Harban Kaur kena dukung si TND ni.Dah la time tu gemuk.Kesian teacher yang selim.

Lepas tu waktu masuk kindy kat Aussie ni tak menangis pulak dia cuma waktu nak ditingal-tinggalkan tu ada la jugak dia merengek-rengek pegang baju omak nasib omak tak tangan-tangankan je.

Dan balik Malaysia kejap dalam 6 months ( August until January ) sbb omak settlekan repeat paper,hantar dia ke Little Caliph (highly recommend kindy ni.To me I sangat berpuas hati sbb walau dalam 4 bulan kot TND kat situ tp banyak la yang dia dapat.Dan paling best bila balik Aussie ni I just continue je ajar dia membaca bahasa Melayu sbb basic dia dah dapat dari sekolah ).Kira apa yang teacher dia janji nak usaha jugak bg dia dapat tu tercapai la walau kami tak letak higher expectation pun pada TND ni.Kami ikut setakat mana dia mampu hadam je.No pressure at all.Kami bukan parents yang nak straight A's,nak anak pandai baca seawal 3 atau 4 tahun atau yang jenis bangga cerita anak I masuk ballet class,swimming class,music class,tae kwan do class,tennis class bla bla bla yadda yadda sampai anak takde rehat.Iya la hari sekolah pergi sekolah la.Malam pergi tuition.Weekend attend kelas2 skills tu bagai.Bila nak rehat taktau la.Tapi itu orang lain punya cara dan I just respect la pilihan diorang selagi tak pot pet depan I.I tak kesah kalau orang tak pot pet depan I lepas tu tak kait2 kan kita.Huahuahua!Prinsip hidup simple je.I don't touch yours so don't touch mine!Hamboi skang sejak2 asyik kena buli ni siap ada ayat warning takleh blah.

Balik cerita TND,memandangkan kami daftar mmg lewat amat dah iaitu 2 hari sebelum sekolah buka,27 January maka kami tak kesah la cikgu dia nak masukkan kat kelas mana.Sini takde pun dia letak kalau kelas memula tu super pandai,kelas last tu super slow.Dia sama level je.Sesi interview pun berjalan lancar bila cikgu suruh lukis gambar family,Ya Allah keciknya lukisan lepas tu tangan takde.Hahaha!Bila cikgu suh tulis nama sendiri,huruf depan je betul pastu yg belakang2 tu dah mengarut2 dah word yang dia tulis.Suka hati dia je.Hahaha!Tp kejap je interview tu pun.

Balik dari interview jenuh la pergi cari baju sekolah sebab Tuck Shop (yang jual kelengkapan sekolah tak bukak keesokan harinya sbb Australian Day ).Cuti umum.Nasib la jiran sebelah rumah yang ada anak sama masuk Prep datang pinjamkan baju.Owh terharu!Jadi 1st day TND pakai baju pinjam dan lepas tu kami beli la uniform,buku segala.

Dan untuk yuran sekolah kat sini macam kami free jer la tapi kalau students Malaysia yang hantar anak masuk sini kena bayar dalam $220 kalau tak silap.Jadi kami just spend untuk uniform dan buku sahaja.Lepas tu uniform pulak mmg selai2 agak mahal la,dan diorang pun ada jual yg "used" punya dan kalau pandai pilih dapat la yg masih elok dimana harga yg dijual mmg murah la dalam $5 mcm tu je.Tp itu time bulan 12 diorang buat.Dan mcm TND ni mmg 100% baru segala.Dah daftar lambat ,datang Aussie balik pun lambat jd jangan duk harap la nak dapat yg murah ke apa.Muahahaha!

Buku banyak jugak kena beli sebab dalam $100 ++ jugak cuma yg best budak2 takyah bwk balik.Tinggal je kat sekolah.Stationery segala pun kalau taknak beli pun takpe sbb sekolah dah 100% sedia so takyah bwk.Kalau ada beli simpan untuk kegunaan kat rumah je.

Jadi apa yg ada kat dalam beg sekolah hanyalah bekal untuk morning tea,crunch & lunch lepas tu satu botol air masak.Benda lain satu beg utk simpan buku yg dipinjam dari library dan satu topi.Sini punya rule,No hat,No play.Jd wajib ada.


Alahai anak bergambar kat depan class dia.Ini dah pakai uniform sendiri.Dan 1st day g school pun I tak hantar pun tapi suami jer pergi.Dah nampak tak excited dah sbb byk sgt skolah dia masuk.Kikikiki!No la.Bukan tak excited langsung,excited jugak siap amik gambar dia ngan uniform 1st day school tu pastu send kat family Malaysia.Orang sana pulak yang excited nak tengok.

1st day apak dia yang settle,dan hari seterusnya I la yg uruskan.Dan this year I pun dah start drive kereta sendiri so dah tak naik bus la hantar amik anak sekolah.Dan I pun dah makin confident drive sendiri.Last week drive sendiri je pergi hantar my friend yang back for good ke airport.Dua hari lepas tu kawan ajak pergi HyperDome I drive sendiri gak bawak anak2 jalan.Jadi kiranya confident la tu.Kikikiki!Drive je la dulu bagi confident sebelum nak kena attend class driving untuk amik license kat sini pulak.My friend cakap kena amik dari awal mcm memula kita nak amik driving license kat Malaysia tu la.


Ini kawan yang dia dah kenal dari last year tp kawan dia ni dah year 1.Takpe la tua setahun pun janji ada geng nak berlari-larian kejap sblm masuk class.Kids!Hahaha!Main je dalam kepala.

Phew!Itu la a story my lil angel masuk sekolah rendah.Lain tu dengan kindy.Owh nak tutup entry ni baru omak rasa anak omak dah bosar.Huhuhuhu!~


2 comments:

rostina76 said...

heheh!!!!comeynye kakak dah school…..mahal kan serba serbi @aussie tu. kami g kejap pun terasa beb especially minyak. hahaha almaklum kami dr negara murah minyak. pepepun happy schooling ye Damia, jgn stress2

Madam Fiey said...

Kalau datang melancong atau datang kejap2 tu mmg rasa mahal kak ros.tp kalau kerja sini gaji sini rasa murah dari malaysia.tu la brunei minyak murah.best2.

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me