Pantai

Menaip entry sambil makan Choki-Choki ND.Hahaha!Selambe je rembat anak punya mementang anak dah masuk tidur dan sedap pulak makan Choki-Choki dimalam hari.Sebut pasal Choki-Choki ni I teringat ada sorang kawan ni dia tanya soalan ala-ala trivia la yg berbunyi,"Korang tau tak Choki-Choki ni asalnya mcm mana dibuat?".Maka berduyun-duyun la kami bg jawapan tp semua salah.Dan dia pun reveal la jawapan dimana katanya Choki-Choki ni asalnya adalah dari coklat leftover yg melekat-lekat kat bekas coklat yg besar tu selepas coklat dibuat (kat kilang la maksudnya) so taknak bazir maka terhasil la Choki-Choki ni.Oooooo....mcm tu.Kata kami.Tapi taktau la kesahihannya sbb walau selepas dengar yang dia cerita tu pun,sehingga saat ini kalau rasa nak ngap,I beli je.Kikikiki!Leftover pun letfover la.

I ni pun baru siap packing baju esok nak ke Shah Alam.Tak lama pun.Just for a few days sbb my mother in law warded di DEMC.Dan tomorrow pun I ada bwk cake yang my sister in law buat khas for my MIL.Jauh tu dari Trg to KL.Muahahaha!Dan esok berperang la I ngan budak berdua ni.Kalau ikutkan plan I nak pergi balik hari je bwk DS tp my hubby suh bwk jugak ND dan satu lagi mesti my MIL nak tgk jugak cucu dia.Dah almost a few weeks dah my MIL di Shah Alam.Dan flight I pagi esok tp sajer amik tengahari sket sbb malas nak berkejar dan berwrestling ngan bebudak ni di pagi hari.Class pulak cantek cancel hari Khamis so student malas mcm taik ni apa lagi,Yup!Yuo!Hoorey la!Ngeeee!

Let's just cut the craps.In this entry I want to talk about beach.Wow!Mementang la membesar kat kawasan pantai.Muahahaha!But trust me,walau membesar dikawasan pantai I rasa waktu umur 10 tahun,mandi laut tu dah jadi satu aktiviti yg amat jarang dilakukan.Itu lepas kami move to rumah yg kami tinggal sekarang.Plus,I ni dari family yg tak berapa nak ramai adik beradik jd when your older sister masuk asrama start form 1 until form 3 dan I  rasa dia spent just two years kot kat rumah,that time dia form 4 until form 5,then dia dapat matrik (my dad nangis dalam kereta waktu otw back hantar perempuan ni masuk matrik kat Penang.Hahaha!) He so proud maklum la anak sulung masuk unibersiti.Kikiki!Habis matrik dia masuk USM.Habis USM dapat kerja kat Shah Alam then dia kahwin then stay kat Shah Alam sampai skang dah beranak 4 so can u imagine siapa my BFF kat rumah?Hahahaha!

My dad.

Yes.My BFF.My first hero.My dad.

And me?Tak pernah tinggalkan rumah dan my very first time ever masuk asrama time kolej itupun dah tua bangka sangat dah sbb after Form 6 tu.Dan bila first time,menangis-nangis nak balik.Owh man!Malu kalau ingat tp I tak malu nak admit.Muahahaha!Dah la bkn jauh pun.Dalam satu negeri then 2 jam je pun kalau drive.Gedik nak nangis.

Berbalik cerita pantai.Yes!Pantai.Sebenarnya I nak cerita pasal si ketipang payung I yang dua ketul tu iaitu si ND ngan si DS.Dua beradik tapi totally different.Iya lah.Even both of them share a same womb,hahaha,tp perangai sorang2 haish!Lain.Tp in this entry just nak cerita antara dua ni mana yang sangat suka pantai.Yes,bila ada dua senang la nak buat comparison.

ND kali pertama sentuh pasir pantai pada usia 6 months rasanya dan dia sangat la excited.Time tu kami bawak pergi Pantai Pandak,Chendering.Kali pertama bg dia mandi laut time umur dia 1 tahun.Hamboi.Siap ingat exactly usia nampak sangat jarang bawak.Kikikiki!

Actually I suka bawak anak pergi pantai cuma tak suka bila balik dari pantai.Hahaha!Faham2 jer la.Lagi la kalau mandi laut.Grrr!

Dan bila lahir si DS,first time dia pijak pasir pantai kami dah berada di bumi ratu.Time tu dia dah 8 months kot.Kat Nudgee Beach time tu.Dan 1st time dia mandi laut waktu dah masuk 1 year dan that time kami dah berada di tanah air.Kiranya si DS ni dia tak byk kenangan sangat la ke laut so no wonder la dia adalah budak paling excited setiap kali pergi pantai dah la berani pulak tu.

So no wonder la everytime my dad bwk dia pergi pantai,mesti meraung setiap kali nak balik.Pandai pulak taknak balik siap meraung2.Tu baru setahun dua bulan.Kalau kakaknya skang dah mcm tak heran dah.Orang ajak dia ikut,tak ajak dia tak kesah pun.



Bukti wajah poyo suka sangat main pasir.Hahahaha!Ni time I g kelas pastu my dad bwk dia ke pantai sbb duk rumah asyik la menangis tak tau nak apa.Muahaha!Bertabah la atuk sbb sebulan je lagi lepas tu settle.Muahahaha!

Tapi takleh cop jakun gak budak ni sbb Brisbane tu bkn jauh dari pantai pun.Hahaha!Maybe sbb dia mmg suka kot dan berbeza ngan kakaknya.Kakaknya tak excited mana kalau sebut pantai2 ni.

Dan selain dari budak kat atas,sorang lagi yg excited gi pantai adalah bapak budak kat atas.Lagi dia suka kalau ada benda yg kat bawah ni.Andai la dia pergi satu hari dia dapat kutip dalam jumlah yg agak banyak,memang tahu sgt dah dia akan ulang lagi sampai 2,3 hari.


Ini yg dia kutip time sebelum balik Australia haritu.3 hari gigih kutip.Ni hasil hari pertama.


Dan ni hasil 3 hari kutip.Siap kumpul tak tahan tu.

Dan hasil 3 hari kutip tu,bini dia bikin ni la.


Gulai lemak remis.Masak simple  je.

I just ketuk serai,masukkan beberapa hiris lengkus,takde tumis bawang2 pun,just potong bawang,masukkan santan,gula,garam,serbuk perasa (optional),cili sikit,air nak bg berkuah then siap.Senang amat weh dan apa yang pasti bertambah nasik la si tukang kutip tu.Hihihi!

Apa2 la yer janji happy.

Dan kalau ni baru up entry nampak sangat gambar ni dah berkurun lama dalam draft.Muahahaha!Takpe la.Janji I ada jugak something yang nak dimerepekkan.Hahaha!

Sebab menulis di blog mampu bg keseronokan pada I sebenarnya dan paling suka komen dari orang German sebab kenkadang ku rasa apa yang kau rasa.Muahahaha!

1 comment:

Wan Nadiah said...

woiiiii..sedappppp nyer napok gulai remih mung tu..masok ke aku etek gok..padang wat aku terliur sokmo laa mung niii..kikikiki

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me