Belacan Oh!Belacan!

Tak perlu repeat satu babak drama dalam filem Bujang Lapok bila sepasang suami isteri bergaduh hanya kerana si isteri gagal buatkan sambal belacan untuk si suami.Hahaha!

Ini 2012 beb.Isteri zaman 2012 mesti jadi creative barulah si suami sayang lebih.Hakhakhak!Isteri jangan asyik duk fikir nak cari alasan tapi silalah cari penyelesaian.Huhuhuhu!Macam aku buat nih.

Ok.Berbalik pada cerita aku,sebelum meninggalkan bumi Malaysia,Ariey dah berkira-kira nak bawak sekali belacan tapi aku menentang habis-habisan.Fuh!

Alasannya,kata hati aku kuat mengatakan belacan mesti dijual la kat Australia.Berani potong kuku.Hahaha!

Sekali tak sempat pergi Inala Fresh Market pun sebab kat Woolworths pun ada.See?Jeeny pun makan belacan la beb.Hahaha!Tu belum tanya John lagi makan ke tak.Hihihihi!



Siap belacan bakar lagi tu dan silalah terbayang kuah laksa yang kalau taruk belacan bakar sikit,bukan takat mertua melintas kat belakang tak sedar,tapi semua yang melintas la kiranya tak perasan.Hahaha!

Actually Ariey ni kalau makan nasik takde sambal belacan,dia macam slow sikit la.Adik-beradik dia boleh dikatakan semua macam tu so no wonder la mertua kalau sekali buat sambal belacan tak larat nak tumbuk dah,pakai blend terus,hampir penuh satu blender.

Dan misi aku seterusnya,dah jumpa belacan so carilah cili.Kebetulan cili burung @ cili India,takde waktu tu maka aku bantai beli cili nih..................................
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 Ihsan Yahoo!Image

Jalapeno cili.Lebih kurang cili kat tempat kita gak cuma dia montel-montel sikit terlebih baja.Hiks!Tapi dia punya tahap kepedasan memang sepupu la dengan lada jarum kat Malaysia.Hihihi!

So aku beli dalam 200 gram.Mmg aku plan taknak campur langsung dengan cili besar.Biar berasap telinga si Ariey tu.Nak sangat sambal belacan.

So balik rumah terus prepared sambal belacan.Tapi nak kasi masam aku tak guna limau nipis sbb takde pun kat sini tapi aku gantikan dengan lemon dan banyak sikit air perahannya.Lime ada tapi jenuh nak picit air tak banyak.Keras pulak tu.So lemon adalah pilihan terbaik.

Nak aku ajar cara buat sambal belacan terdesak ni?hahaha

Cili (suka hati nak byk mana,tapi kalau diblend,sikit sgt,susah nak lumat sepenuhnya)
Belacan (ikut kesukaan)
Perahan limau (ikut nak pakai jenis apa)
Gula (petua,lagi pedas cili,lagi banyak gula,lagi mabeles rasanya)
Garam (aku tak letak tapi ada org letak)

Ok.Done.

Letak ini sambal,tuang kicap manis.................mak aih!Lepas tu cicah dengan ikan kerisi goreng nih!Terbaik la.Pastu jangan lupa kuah singgangnya.Hihihi!~

Goreng sampai garing : )

Kat sini nak cari ikan fresh dan sama macam kat tempat kita adalah tidak susah.Nama je lain tapi benda adalah sama.Ikan tongkol @ aya pun ada.So tak perlu risau.

Hanya menggunakan sedikit creativiti,anda akan dapat masakan ibu walau tinggal dimana-mana pun seluruh dunia.Kalau tak dapat bahan-bahan yang sama,gantikan dengan yang hampir sama.

Ok.Selamat mencuba.Daaaaaaaaaaaaaaaaa!

Nota kaki:Kat sini ada je jual lesung batu tu,tapi Ariey taknak beli.Hahaha!Sambal belacan kalau tumbuk dengan tu lagi la mabeles.Serious I tell u.Hahaha!~

2 comments:

SaRaH SaLiHaH said...

hahaha..
isteri solehah la!
bjaya sediakan belacan walau dimana berada..

Syafinaz said...

Hahaha!Nasib x mitok budu.Sebab setakat ni budu dok jupe lagi tp cencalok jupe doh.hihihi

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me