Underweight

Jangan salah faham.Word underweight tu tak refer pada emak budak tau sbb it will never happen.Ever.Hahahaha!

Last week I bawak la si kecil TDS untuk routine check up 18 months sekali dengan vaksin 18 months.Ok ni bukan last tp ada lagi satu dose yang akan diberikan time umur 4 tahun (ikut schedule Australia).Kalau Malaysia 7 tahun kalau tak silap.

Maka sebelum jab tu haruslah akan ada sesi penerangan dan pertanyaan samada kita nak accept or refuse jab tu.Memandangkan mmg I suami isteri decide nak vax anak so proceed je la kan.

Dan sebelum jab kena la check segala termasuklah timbang dulu,ukur tinggi dulu dan lepas tu doctor pun masukkan la segala maklumat dalam sistem.Sekalikan bila doctor tu proceed untuk graph perkembangan,taaadaaaaaa...........................budak TDS ni masuk kategori bayi underweight.Tersedak emak.Kikikiki.

Nak dijadikan cerita sebenarnya sebelum ni isu underweight ni tak pernah timbul sbb si TDS ni di check oleh doctor yang mmg orang Malaysia tp migrate ke Australia ni dah more than 20 years so dia mmg faham sangat la bayi orang Asian ni kecil sizenya kecuali kalau mixed la kan.Jd takde isu la selama ni tp last week tukar doctor lain dan doctor tu pun agak2 la kan nak ikut chart bayi sini memang la anak kita ni tak cukup zat.Hahahaha!

Bayangkan umur dah 18 months tp berat 8.6 kg.Ngeeeeee!Rendah lak tu dalam 76 cm rasanya.Kocik nau la kau adik.Tp logik la I dengan suami bkn besau dan tinggi pun.Kategori petite omputesss kata.Kikikiki.


Inilah si kecik saya yang doctor bilang underweight tu.Kau nak besau mana doc?Hahahaha!

Mcm Neng Yatimah suka nau nangis.Dia boleh melalak secara kuat giler atau menangis esak2 tapi dalam nada tertahan-tahan.Pandai berlakon ni lagi2 lebih2 lagi kalau apa yang dia nak orang tak bagi.


Tak tau asal rasa sedih pulak tgk pic ni.Merenung penuh harapankan melihat coklat2,gula2 disebalik cermin kaca tu.Kikikiki!

Dan tengok la dia si TDS ni.Kan kecik tu orangnya.Dan siap la lagi dua bulan doctor tu suruh datang balik nak tgk budak kecik ni bertambah sikit berat badan.Haish!


Kecik2 pun dah boleh galas beg sekolah dengan usung bekas air tau.Hehehe.Ni pic pagi tadi on the way nak ke city jalan-jalan cari pasal.Hehehe.

2 comments:

Rafhani said...

Holoh holoh omeynya dian.Bonda buli yer....

Nastyna said...

Kan.. macam dua beradik ni jugak la, a size smaller then their european friends... dah mak nya pun macam muda jer rupa (eh tetiba :)

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me