Kisah hidup & Playdate - Dua2 ibarat antara cekodok pisang & batang paip ~ takde kena mengena

Semalam baca status my neighbour kat FB yang luahkan kekesalan dia tentang kawannya yang baru je commit suicide semalam.Jd petang kebetulan ternampak dia maka I yang kepoochi ni terus la tanya detail.So dia cakap la malam tu memang mamat tu ada jumpa dia lepas tu mamat tu ada cakap "The terribly accident going to happen tonight".My neighbour ni bila dengar anggap la mamat ni melawak so tak amik port la kan.Esoknya kawan lain gtau si Steve tu dah mati langgar pokok on the way nak balik kerumah dia dan yang pastinya malam diorang bersembang tu si Steve ni tak sign out pun kerja (mcm kita punch card lepas habis kerja la) then dia just balik mcm tu je.Diorang that time kerja shift malam.Jd mlm tu jugak la dia menemui ajalnya.Dan oleh sbb dengan tak sign out lepas kerjanya tambah lagi siap gtau my neighbour apa akan jd malam tu,so my neighbour assume ni mmg kes bunuh diri la ni.Mcm dah planning.Murahnya harga sebuah nyawa.Entah apa tekanan la yg buat dia fikir jalan mcm tu.

I ingat ayat my neighbour kat posting tu "Its okay to be sad but suicide is not okay". Hmmmm....sempat la kami duk critical thinking kejap dimana beza bila hidup ada iman dengan tiada iman.Hmmmmmmmmmmmmm.....ni asal pulak tetiba word jd lain ni xtau dah nak adjust kat mana.Proceed je la ceritanya.Ngeh!Ngeh!Ngeh!

Tapi sakit mata pulak rasa bila tengok atas tulisan besau tetiba kat bawah tulisan kecik.Arghhhhhhhhhhhhhhhhhh!

Ok berbalik pada cerita yang nak diceritakan hari ini,I nak sentuh tentang hidup kita dan orang sekeliling.I just nak highlight bahawasanya hanya yang hidup merantau je akan faham perasaannya anak perantau tak kisah la kau duduk luar negara mahupun dalam negara tapi tak kira tau kalau mak kau duduk kat Besut kau duduk Kemaman lepas tu nak berderaian air mata jugak tu meh sini aku nak panggg skali. 

Dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn makanya betapa terkesannya anak perantau ini  setiap kali dengar lagu Dendang Perantau.Ok takde kena mengena.Ni asal tetiba cerita anak perantau pulak ni?Ok.Related nya sbb I nak gtau dalam hidup ni kita la yang mampu corakkan hidup kita samada you want to be happy or you want to be sad.Bunuh diri misalnya.Ada ke kes orang bunuh diri sebab terlalu happy?Kalau ada please give me a link.Sbb selalunya orang tend to commit suicide bila dah rasa hidup sangat tak bermakna.Selalunya mcm tu la kan.

Nak highlight bila hidup merantau ni kalau kita sendiri kecikkan scope hidup kita taknak bergaul dalam masyarakat lepas tu duk terkurung je dalam rumah,silap2 boleh stress tau.Kalau pun tak suka berkawan,cuba la bercampur sekali sekala sbb I percaya dalam hidup ni we need each others tak semestinya kena cari kawan sampai berjuta.Ada satu yang rapat sampai ibaratnya rumah dia rumah kau rumah aku rumah aku la hoiii tu pun dah mampu buat kita happy.Dan jangan jd mcm one of my friend ni sbb sikap malas nak bercampur kononnya dan malas nak amik port la kononya,lelama rasa stress lepas tu mula la rasa nak balik tanah air.Haaaa...gitewww.Hidup merantau kdg2 setiap decision kita pun kena juga tanya orang.Main buat diam sendiri,bila ada prob pun diam sendiri,lepas tu mula jauhkan diri dari kawan2,lepas tu menyendiri,lepas tu sakit hati tgk kwn2 happy.Tak best la mcm tu kan.

And me?I akan berusaha untuk blend in dengan komuniti tempat yg I tinggal.My very first time tinggal berjauhan dari keluarga adalah waktu memula kahwin dah time tu kami menyewa di Bukit Jelutong.And what I do adalah try to blend in dengan jiran tetangga walau I ada satu jiran yang tinggal sebelah rumah yang kelihatannya tidak sudi sama sekali untuk berkawan so I just ignore je la cuma kalau bertembung sesekali tu I senyum la walau tak pernah dapat balasan pun.Tapi takde kesan pun pada I sbb I ok je dengan jiran2 lain.Ok la kan.Dan cara sama I applied bila pindah sini.Yes.I need to be a part of the community and I join segala aktiviti kalau ada kelapangan especially aktiviti sekolah anak.

Just like yesterday,one of my friend plan for a play dates before winter.Suppose to be last two weeks but due to bad weather we just postponed until yesterday.

So semalam nak senang memasing bawak je apa2 makanan yang boleh makan sama2.Dan semalam I bake fudge brownies dan just follow recipe dari internet dan ada la derhaka sesikit resepi tu.Kikikiki.


Kejadiannya before and after.Bau semerbak,ok check.Lps masak potong rasa sikit,owh manisnya.Terus fikir dua kali nak bwk ke tak esoknya ni.Alahai.Tu la.Derhaka sangat dengan resepi.Tapikan,lepas dibiarkan semalaman rupanya brownies ni akan makin bertukar rasa.Dah la I simpan sikit je kat rumah selebihnya semua bg orang sekali bwk utk playdate tu la.Patut la diorang cakap sedap I pulak cakap too sweetttt macam I.Memang kena ulang buat lagi sekali.Walau rupa agak out tp mmg sedap.No wonder la kalau baca comment yg dah cuba recipe tu diaorang cakap sedap.Baguih!Baguih!Nnt second time buat I share resepi bg semengah sikit gambar brownies I tu nanti.Kikikiki.

I ni sebenarnya bukan la big fan brownies segala ni sbb jarang yang I rasa sedap ditekak.Tp yg ni I rasa sedap.Last time makan yg my friend punya I rasa tak berapa sedap sbb brownies ni dah rasa mcm kek coklat.I kalau brownies ni I mmg membayangkan kek bantat.Kikikiki.Itu la yang membezakan antara brownies dan kek gebuuuu.Correct me if I am wrong.Hihihihi.

Keciwa dengan rasa mcm brownies tak best tp sebenarnya best tu,I pun singgah Tippler tapau hot plate for two.Tapi tanjat boboi tau sbb rege dah naik $3.Isk isk isk!Actually Tippler ni adalah kedai yang menjual makanan berasaskan seafood dan terletak kat area rumah I ni jugak.Kat situ ada je jual makanan laut tapi I tak pernah beli sbb I rasa mcm mahal la.Hihihi!Mahal ke sebab tak berapa nak ada duit?Kikikikiki.Tp mmg agak mahal la for me dan I just singgah kalau teringin nak makan fish and chip yadda yadda tu segala sbb kalau kita beli one hot plate,portion dia cukup kami sekeluarga makan sbb banyak.

Jadinya kedai ni jugak la penyelamat kami bila ada jemputan majlis ala2 potluck lepas tu sendiri malas masak.Pi tapau je settle masalah.Hihihihi!Dan I punya jugak la habis dulu semalam sbb semua puji sedap.Orait la.At least I takde la kena pack bwk balik.


My friend Natalie rajin pulak upload pic foods.Tapi ini sebahagiannya tau dan I cilok pic ni dari FB dia.Hehehehe!Dan semua kat atas ni habis dimakan dengan jayanya.Ermmm....macam mana la tak gemok!

Nampak tak sushi kat atas tu?Sebenarnya ada two types sushi semalam.Satu my friend dari Hong Kong bikin dan satu lagi dari Korea.Rupanya cara diorang adalah berbeza dimana my friend yg dari Hong Kong tu bikin sushi Japanese style tp yg Korea punya lain pulak.Dan I boleh makan yg Korea punya sbb dia tak letak langsung vinegar sushi (normally dibuat dari rice wine).Just a basic sahaja.Memula my friend Natalie tu cakap yg dia pilih seafood sbb I boleh makan,tp lepas I tanya ada letak vinegar tu tak,then dia cakap ada letak tp yang Yumni punya tak letak.Jd I tak makan la yg Natalie punya walau dua2 buat seafood sbb fikir kami yang muslim ada sekali.Takpe la at least once I dah explain diorang mcm mula faham la kan.

Tapi itu cerita semalam la dan entry ini memang dah ditaip smalam.Ni nak sambung balik entry rasa mcm malas pulak.Sebelum start nak menaip tadi rasa mcm banyak benda nak cerita tapi skang jadi stuck pulak.So kira habis cerita la yer~ 

Hahaha~



2 comments:

Nastyna said...

Kan... itu lah beza nya bila orang tu ada pegangan agama atau tak, macam kita ni at least, kalau masyarakat takleh terima sekali pun, at least kita percaya tuhan always with us. Kat sini pun banyak kes bunuh diri, asal kecewa sikti jer bunuh diri.. scary.
Tu my husband cakap, neighbour is family.. apa2 jadi kat kita, neighbour dulu yang tau since family semua jauh.

farae al-farafisya said...

Kak, sushi korea dipanggil kimbap which is one of my favourite too..hehehe..
baru tahu yg tak semua vinegar utk sushi tu halal ek?

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me