Sakitnya bila kulit melecur.Serious I tell u!Awww!

Awwww....it's really hurt! Starting macam tak leh blah jer tapi serious aku nak cakap memang sakit.Sebenarnya just nak beritahu aku baru terkena musibah disebabkan kebongokan a.k.a bongokssss <<<  sengaja letak lebih "sssss" untuk menunujukkan betapa tak cerdiknya diri ini bila tanpa fikir panjang letak air panas dalam bekas kaca yang baru 15 saat keluar dari peti ais (saje letak kiraan saat untuk bagi jalan cerita lebih dramatik).Inilah akibatnya kalau time blajo Sains dulu asyik duk sembang kat belakang dengan kawan2 time cikgu berbuih mulut bagi penerangan kat depan.Hah!Inilah hasilnya.

Bayangkan macam mana aku lebih rela tutup mata dari lari sebab time tu mati2 aku ingat kaca tu pecah berderai ala macam dalam movie omputeh tu.Selalukan effect dia mesti kaca pangggg pecah berderai pastu heroin dia pusing badan cover muka takut tercedera.Lagi sekali perasan jadi watak utama dalam filem pulak.Dan bila rasa panas!!Oh!Panas! baru aku perasan sebenarnya bekas kaca tu just retak menanti belah je dan bila pandang bawah baru perasan seluar sendiri dah lencun dengan air panas.Apa lagi terus lari masuk toilet cuma sebelum tuh sempat lagi panggil suami tapi suami lambat sampai ketempat kejadian.Kalau dah masuk tahun keempat kawin memang macam ni la.Datangnya lambat je macam kura-kura sakit bontot.Kalau time bercinta dulu rasanya raung x habis lagi,zuppp! dah ada depan mata.Huh!

Aku siram dengan air paip dekat tempat kena air panas tu.Sempat jugak la mengelupur seminit dua.Serious pedih takleh nak cerita.Dan kat sinilah pengajaran dia.

Petua ni bukan dari orang tua2.Kalau orang tua2 suruh letak marjerin la,ubat gigi la,dan paling takleh terima letak kicap.Aku pun taktau apa kena mengena cuma kalau ada yang berkesan tu kira bagus la tu.Tapi menurut doktor,kalau kena macam tu just siram dengan air aip sampai hilang rasa pedih tu.Insyaallah tak akan naik gelembung.Macam kes aku,dah siram air tapi kejap sangat,pastu suami sendiri yang x sabar2 nak letak ubat (cakap je la sayang nak tinggal games PSP dia tuh!).Maka naik la gelembung2 tersebut menyebabkan dah dekat nak seminggu aku dah macam budak baru lepas berkhatan pakai kain angkat depan jalan ke hulu ke hilir dalam rumah.Paling aku hangin time gelembung tu naik baikkkk punya,Damia pulak jadik geram tengok dan pastinya cubaan memecahkannya beberapa kali dibuat namun aku sempat tepis.Sakit punya pasal Damia pun aku bagi sakit sekali.Sape suruh sakitkan aku.Kang dah kena!Huhuhu!

Ini dengan bantuan pak cik google.Just sedikit info untuk dikongsi:

Apakah yang dimaksudkan dengan melecur?



Melecur atau kebakaran tahap pertama merupakan tahap tidak serius di mana ia hanya melibatkan lapisan luar kulit (epidermis).Kulit yang melecur akan berwarna merah. Kadang kala ia membengkak dan rasa sakit - Aku punya kes tak sakit sangat cuma gatal.Hazab tau tak tahan gatal yang xleh nak garu.

Apa yang perlu anda lakukan?


Periksa tahap kulit yang melecur. Jika ia hanya terkena pada diameter 2-3 inci, ikut langkah-langkahberikut - Aku setakat atas kulit je.X ukur berapa lak diameter dia sbb x cukup peralatan.Hikhik!

Tindakan:


Sejukkan kawasan yang melecur


• Alirkan air selama 15 minit di kawasan yang melecur. Jika langkah ini tidak berhasil,rendam di dalam air yang sejuk atau gunakan bahan penyejuk - Dah buat tapi x lama.*Menyesal sangat!Sob!Sob!


• Menyejukkan kulit yang melecur dapat mengurangkan bengkak dengan menghilangkan rasa panas pada kulit. Jangan letak ais pada kulit yang melecur - Laki aku memandai p letak ais.Sabotaj ke kanda???


Sapukan losen


• Jika kawasan yang melecur telah sejuk, sapu losen yang mengandungi aloe Vera,antibiotik atau pelembap. Ia akan mengurangkan kulit kering dan buat anda rasa lebih selesa - Tak buat.Semalaman mengelupur sensorang tahan pedih!

Balut kulit yang melecur menggunakan pembalut yang telah disteril


• Jangan guna kapas, ia akan menyakitkan kulit
• Balutan hendaklah secara longgar bagi mengelakkan tekanan pada kulit yang melecur
• Ia bertujuan mengelakkan daripada terkena udara, dapat mengurangkan rasa sakit dan melindungi kulit yang melecur


Makan ubat penahan sakit


• "Paracetamol" dan "mefanamic acid"
• Melecur yang ringan boleh sembuh dalam masa seminggu hingga 2 minggu tanpa sebarang rawatan - Kes aku tak ringan juga tapi tgk kalau smpi seminggu ke 2 minggu????Pengsan kejap.

• Dapatkan rawatan jika terdapat sebarang tanda-tanda jangkitan seperti bertambah sakit, kemerahan, demam, bengkak atau berair.


Amaran

Jangan guna ais. Meletakkan ais di tempat yang melecur boleh menyebabkan kerosakan teruk pada kulit.Jangan pecahkan kulit yang menggelembung. Cecair di dalam gelembung berfungsi untuk melindungi daripada jangkitan - Masalahnya aku p jumpa doktor,doktor tu yang p pecahkan .Takkan aku nak karate leher dia time tu jugak!Adei! * Redha..

Jika gelembung pecah, basuh kawasan tersebut menggunakan sabun dan air, sapu ubat antibiotik dan balut dengan kain yang disteril - Huh!Kena air pun hazab ni nak cuci dengan sabun???Sampai rumah jiran la dengar suara aku menjerit.Confirm.


Cuci dan ganti pembalut setiap hari.


Jumpa doktor sekiranya:


Kawasan melecur bertambah besar.Melibatkan bahagian lain seperti mata, telinga, sendi dan lain-lain - Tak kena bahagian lain pun berdesup aku p klinik.Tak tahan woi!!!

16 comments:

A Rahmani said...

salam, saya ada hasilkan krim sdh trbukti brkesan utk trkena air, minyak, atau besi panas, api. Disapu rasa sejuk n kurang sakit.Jika disapu segera insyaAllah tak jadi merah, melepuh atau bernanah.Dlm masa singkat kembali spt biasa. Yang lama sudah melepuh, berair juga akn cepat sembuh.Sgt elok simpan 1 kotak utk kecemasan. Dptkn terus dr Hj Man 0134389413. Krim Mutiara Bumi.Harga RM 12.00 satu..tk

Nad Azmi said...

a,aaaa.. mmg sakit melecur ni. sy punyer kes bkn trkena i panas... tapi penangan dr yg bagi ubat Tretinoin .. huuk3. menyesal abis .. lepas je pkai krim tu ( pkai mlm je ) . esok nye.. burn..tpi pling sdih .. muka da mcm cekodok daa sbb burn hari2 sterusnya. im try to put Hurix aleo vera plus.. harap dapat prcepatkan sembuh facial burn . huuhuu.. ( ktawa sambil nangis )

Norazah MohamadAzam said...

Hi. How about ur skin? Have got same problem with u. Muka i melecur pakai produk nastasya. Burn habis. . I baru bli hurix aleo vera plus. Berkesan tak u pakai?

Norazah MohamadAzam said...

Hi. How about ur skin? Have got same problem with u. Muka i melecur pakai produk nastasya. Burn habis. . I baru bli hurix aleo vera plus. Berkesan tak u pakai?

Norazah MohamadAzam said...

Hi. How about ur skin? Have got same problem with u. Muka i melecur pakai produk nastasya. Burn habis. . I baru bli hurix aleo vera plus. Berkesan tak u pakai?

A Rahmani said...

Kenapa tak cuba guna krim mutiara bumi..lecur kena air panas sapu krim ini dlm bbrapa minit je dah hilang rasa sakit..jika disapu mula2 kena munkin kulit tak gelembung atau lecur atau jika lecur pun dlm bbrpa jam je kulit jembali normal spt biasa..cerita dari pengalaman isteri saya yg kena. Layar krimmutiarabumi.blogspot.com

Anonymous said...

Alamak...tak leh letak ais ke...dh terletak ㅠㅠ esoknya gelembung dia besar pulak tu. Adoiii

Nad Azmi said...

jadi jer dear .. x der masalah . now klu sy ad masalah burn ke elergi ke salah pkai ubat/kosmetik . hurix ni membantu.. bleh bgi saya tahan nk mngaru n sembuhkan kulit saya blik . hahahah.. sy dah jdi pnguna setia hurix n try search Egyptian magic cream. tu pon cream healing.. lgi power than aleo vera.. tpi texture n rasa cooling tu mmg aleo vera hurix ni superb :)

Anonymous said...

sy lg nye la sis.. kne air maggi tom yam plus plk ngn lada!! uiiii.. hnya Allah jk yg tau skit nye cam mne.. naseb bek ade ubak sapu yg doktor bg mase tngn kne sterika dlu.. naseb bek ade ubat tu.. klu x.. humm.. sndiri tau la.. da la kne kt dada.. glembung cntik gle.. blat jk.. hehe

aleyn hanee said...

dh pegi letak ais😭😭😭😭 org lain tgh sedap tido .. kita mcm cacing kepanasan😅😅😅

siti hajar said...

Sya nk boleh x poskn sya dk kdah..sy kna air pns dh seminggu lbh tp kulit mlepuh pch dan berair

Dr Muhammad Akbar bin Abdullah said...

Info yang menarik. Sebaik-baiknya, bahagian kulit yang melepuh itu jangan diusik dan cuba dipecahkan kerana ia boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih melarat. Namun sekiranya luka melecur itu tidak berair dan bernanah, kita bolehlah cuba menyapukan cecair daripada pokok lidah buaya untuk mengurangkan radang dan mempercepatkan proses penyembuhan. Pengambilan Vitamin A, C, E dan zink juga sangat digalakkan. Sekiranya bahagian yang melecur itu bernanah, sebaik-baiknya dapatkan pendapat daripada doktor kerana ia mungkin memerlukan bantuan antibiotik.

Unknown said...

Askm. ..nk tny knp yea lecuran terkena sup panas dr pressure cooker saya x sembuh2 lg...dh nk msk 10 hari dah...saya dh sapu dgn ssd cream. ..msh hampa...saya guna lak krim mutiara bumi. ..msh sama jg...ada kah sebab saya mkn telur n ayam??. Setau saya...mknn ni mengandungi protien..baik urk membina tisu badan..ada x sesiapa yg blh bantu saya...saya tgk mcm nak naik nanah..tp saya still kuar kan air bisa nyer...

Unknown said...

Askm. ..nk tny knp yea lecuran terkena sup panas dr pressure cooker saya x sembuh2 lg...dh nk msk 10 hari dah...saya dh sapu dgn ssd cream. ..msh hampa...saya guna lak krim mutiara bumi. ..msh sama jg...ada kah sebab saya mkn telur n ayam??. Setau saya...mknn ni mengandungi protien..baik urk membina tisu badan..ada x sesiapa yg blh bantu saya...saya tgk mcm nak naik nanah..tp saya still kuar kan air bisa nyer...

CikNis Annisabiz said...

Guns gel Avera :)

Sy penah 2 kali kes melecur tp mass tu takde Avera lagi...huhu

A Rahmani said...

Lecur..guna krim mutiara bumi..boleh pm sy..munkin cara guna kurang betul..nanti sy cuba bntu..0134389413..tk

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me