Kerja D.I.Y

I sebenarnya memang suka kerja2 D.I .Y ni namun akibat dari kekangan masa jadi asyik bantut je niat nak create apa2 secara D.I.Y ni.Last two weeks mcm agak free la jugak so I propose la kat suami dan as usual la pakcik ni layanzz je isterinya ni.Tp bagus la melayan.Buat dia cakap "Eh p beli je la rak tu.Takyah nak D.I.Y sangat".Haaa...acaner?Yesss,kalau statement lagu tu laaaagggiii la bagus.Tapi tak.Hehehe!

Actually benda yg I nak buat ni just para2 bodoh untuk anak I.Kononnya I nak buat dapur masak kat diorang yg lebih proper la kononya.Dapur yang boleh sangkut segala mak nenek periuk belanga diorang tu la.

Maka I pun ajak la suami ke K-Mart dulu dalam misi mencari set masak2 anak sekali I terpandang kat rak clearance macam menarik pulak set tu walau teko pecah.I is OK je,takde hal.Hambik kau untuk segala periuk belanga sudip senduk segala plus tea set,eh,siap apron dan baking glove lagi.Orait la utk rege just $20 tu.Ok kita ambik.


Happy je dia walau tgk teko retak seribu.Tarak hal!


Satu ni je yg defect dan yg lain purrrrrfett.Kikikiki!Yang pocah kita letak dalam tong sampah.

Ok jom citer pasal misi yang nak dibuat tu pulak.Segala raw material,ewah,I beli kat Bunning je.Kalau yg biasa datang or menetap kat OZ ni tau la Bunning ni kedai yang mcm mana.Kalau kat tempat kita ala2 kedai hardware la.Hihihi.

Dekat Bunning tu I pun pilih la papan nipis,gergaji,paku segala.Kalau ikutkan I nak cat putih je tapi pakcik ni sibuk pulak suh guna color kayu pulak last2 semua tak buat.Tinggal color asal kayu.


Dengan semangatnya ku start buat ukuran.Huiish!Cara dah mcm professional gitewww.


Punyalah semangat gergaji sendiri tau sbb kalau tunggu suami,minggu depan belum tentu jd rak tu.Keskeskes!Mak aiii....lenguh boleh tahan tangan.Habis kaki tangan pakai sbb maklum la tak cukup kelengkapan,Apit G bagai segala mana ada.Hahaha!Ingat la lagi sikit2 ilmu Kemahiran Hidup tu.

Lepas gergaji semua,cantik je timing suami balik dari solat Jumaat so I suh la dia paku.Senget benget wa cakap sama lu.Bengang tul.No wonder la dia cakap tak suka D.I.Y ni bagai.Aiseh!I pasang paku lagi cantik dari dia buat tau.Dah duk ketung ketang ketung ketang tu,jiran pun datang tolong sekali.Benda nak buat kecik je tp sampai tiga orang bertungkus-lumus.

Maka siap la benda yang nak dibuat tu.

Jeng jeng jeng....................


Ni la dia walau sepatunya nak mcm ni.................yang I idam-idankan la....hahahaha!Simple je yg kita buat walau mmg jauh panggang dari api la kalau nak compare dgn apa yg sepatutnya dibuat.



Tapi maklum la orang pro buat maka dia jd macam ni,kahkahkah!Jadi laaaaaaa dari takde langsung.Kihkihkih!Apapun anak2 happy.Cukup la.Tu pun dah rasa satu kepuasan dah pun.Hahaha!


Uiiii busy tu kat dapur uolllss sampai tak sempat tukor baju sekolah.Hahaha!Prepare lunch katanya.

2 comments:

Nastyna said...

Giler hebak weh... nak jugak!!! WAlau umah kami dah macma takder tempat nak pasang dapur anak, dapur emak pun langgar2 bonto nak oi. Hahahaa

Madam Fiey said...

Eh sama la uollsss.Kikikiki!Dapur kita pun kecik jugak masuk lebih ahli mmg berlaga bontot la.Kikikiki

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me