Sindrom winter

Dia dah mai dah,dia dah mai dah.Apa yang datang?Tu dia.Sindrom winter.Actually I pun tak sure dah masuk winter ke belum.Ke still autumn?Hmmm....tak kesah la dah masuk ke belum tapi apa yang pasti segala kipas angin dah selamat masuk store dah.Keluarkan balik nanti tunggu bulan 11 nanti.Time tu Summer I'm in Love.Bhaaaahahaha!

Cerita pasal cuaca ni,usai lahir dan membesar di negara beriklim khatulistiwa,jd perubahan cuaca disini akan memberi kesan pada diri tak kesah la sikit atau banyak.Usai orang sini pun terkesan,kita lagi la double kesannya.

Kat sini musim panas pun kulit kering,time musim sejuk lagi la double kering.Maka kena ada effort sikit la menyapu segala jenis mak nenek cream segala.Even budak sekolah pun,pemakaian sunscreen adalah wajib.Jd tetiap pagi selepas mandi ku tenyeh la segala cream tu kat anak tp kat diri sendiri selalu lupa.Kikiki

I ni tak suka pakai cream walau lepas sapu kita dah x rasa cream tu kat kulit tp bila nak wudu' haaaaa dia rasa la minyak2 tu.Dan sebab tu la I prefer jenis cream yg memang meresap habis la dalam kulit.



Ini antara jenama yg highly recommend.Kat Malaysia ada je ni.Ini antara produk Aussie yg I rasa OK jgk la dan sesuai ngan I.Tapi tu kalau rajin nak menyapu.Last year sbb kulit kering teruk during Summer,Autumn & Winter ,I mmg paksa diri juga la pakai.Fall eh Spring eh berapa byk ntah musim kat sini tp tak sempat rasa sebab balik Malaysia.Tapi pernah rasa kejap time Fall tp tu tahun 2012.Sekejap sangat.

Tahun ni,permulaan sejuk ni memula kena tumit pecah.Hai ni yg paling x best ni sbb serious rasa tak selesa.Jadi kalau ingat amik la cream sapu.Tapi itu kalau ku ingat sbb selalunya mmg tak ingat.Hahaha

Maka minggu lepas gigih ke Wollies cari segala jenis protection untuk kulit.Dan skang ni dah tak peduli dah product apa yg nak pakai sbb asal OK je terus sapu.Actually I ni jenis loyal kalau pakai satu2 jenis product maklum la jenis paranoid sikit.Kikiki.Takut benor jerawat naik atau kulit muka rosak Tapi alhamdulillah kulit muka I ni takde la sensitive sangat.

Tapi waktu umur tak masuk 20an lagi kulit I sangat tak ngam dengan product Nivea.Taktau kenapa.Everytime pakai,lps pakai mesti rasa mcm gatal2 lepas tu naik merah so mmg tak berani pakai.Dan I sangat loyal pada satu jenis product ni,alahai lupa pulak nama tp just beli kat pharmacy je.

Bila dah kerja dan kahwin,ada duit sikit I pun pakai la skincare Clinique.Sesuai ngan kulit dan pakai sampai 4 tahun lamanya until product tu dah mcm terlebih serasi dah kot ngan kulit bila mana dia start rasa tak best dah.Kulit jd makin berminyak.Betul2 buat mak stress.Kikikiki.

Lepas tu tukar lagi pakai SKII.Sempat la pakai dalam 2 years kot dan lepas kejadian TND tuang habis dua botol I punya miracle water dengan toner,I dah stop pakai.Ceritanya bila I nak kena beli balik tu sbb time tu bkn mcm sekarang bersepah orang jual online walau utk travel kit sekalipun.Dulu setiap kali nak kena beli time I turun KL la.Kat Terengganu mmg sah2 tak dijual.Waktu tu la.Tapi skang I pun taktau ada ke tak 😝😝😝

Dan bila stok putus,I try guna produk Marykay selepas di promote secara paksa oleh I punya ipar.Nasib serasi.Ini beli ngan ipar so takyah risau langsung kalau putus stok dan lama jugak la pakai.Kiranya sempat 2 ke 3 kali restock dan bila sampai sini dah mmg sah2 putus stok.Hahaha.Dan akhirnya.........,...



Aku pakai product Nivea balik.Muahahaha!Dan yg magisnya tersangat la seswai ngan kulitku.Taktau samada sbb beli yg dari sini atau sebab mungkin kulit dah melalui proses transformasi bila masuk 30an je kekebalan dia dah sama tahap kebal ngan kulit biawak.Kikikiki.

Tp mmg best la pakai facial wash tu.Rasa best je kulit dan kulit pun x kering sepanjang hari.

Tapi part yg paling super best adalah in shower rich body lotion tu.Itu solusi utk si malas mcm I ni.Dan skang dah takyah apply cream after mandi sbb boleh apply waktu mandi dan caranya adalah pakai je dulu shower gel yg kita biasa pakai lepas tu bilas.Lps tu sapu in shower lotion tu pulak then bilas lagi sekali.Done.Memang kulit terasa best sepanjang hari dan paling best no more tumit crack.I just gonyoh time mandi tu je dan tumit dan kembali pada asal.Owh I sukeeeeeer!Try lerrrrrr 😝😝😝😝😝

No comments:

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me