2015~

Setelah ber"hiatus" selama lebih 5 minggu,hamboih,lamanya.Hehehe!Now kita blogging balik sebab dah mmg hobi suka menulis.I ni spesis takleh duk diam.Hihihi!Tapi past a few weeks ago memang busy takde tahap la.

Jadi pada yang ada question mark kat dalam kepala otak tu duk bertanya I ni buat apa kejap ada kat Australia kejap ada kat Malaysia atau persoalan dalam otak sesetengah yang lain pulak yang duk sibuk nak tahu I ni dah habis belajar ke belum,ni I nak gtau la ni.Balik Malaysia almost 5 months haritu sebab habiskan study la yg tersangkut dek 2 papers.I sajer mintak keijinan dari TNC nak extend study dulu bg rehat kepala hotak taknak fikir pasal study.

Memana geng sama university yg still contact ngan I,  dah I pesan awal2 kalau ada org tanya psl I cakap je xtau sbb I nak start bising blk after habis study.Selagi x habis I pilih utk diam je dulu.Sbb mcm skang I yg akan gtau sendiri takyah susah2 nak siasat.Kalau ikhlas nak ambik tahu sgt atas niat sahabat boleh PM kat FB tp skang takleh dah kot sbb I dah delete the account.Settle.

Jadi skang ni dah settle dah study so dah lega la.Alhamdulillah semua berjalan seperti yang sepatutnya.Alhamdulillah juga dan syukur pada Allah swt kerana memudahkan perjalanan I sepanjang study tu.Susah jugak kot sbb class setiap hari kecuali Rabu.Walau dua subjek tp this time mmg pulun study gegile la.Thank u jugak pada sahabat yang banyak bantu.Kena sebut sahabat sbb ini antara orang yg ada dengan I time senang dan time susah.Pada kawan yang bagi kita masalah tu,takpe la.I dah maafkan lama dah cuma doa jangan la ditemukan lagi spesis ni.Spesis kita bagi bunga dia bagi taik.Kikikiki.

Satu lagi rasa mcm tak caya kot sbb mmg jarang ponteng class.Segala kerja lecturer bagi siap on time dan paling penting tempat duduk dalam kelas depan muka lecturer hokkey.Kikikiki!Memang tekun betul la belajar.Tak sia2 mintak extend sbb after extend masuk study balik kemain semangat berkobar-kobar macam baru masuk 1st year.Hahahaha!

Jadi sekarang I dah berada di bumi Ratu.16 Jan haritu fly back to Brisbane with our small family.Kikikiki!Before that sempat la celebrate birthday Damia tp nanti story sbb this time I amik package untuk party dia.Tak sempat nak buat sendiri sbb I punya paper on 4 Jan dan 15 Jan sehari sebelum balik Brisbane.Giler haru kau.I seriously tak expect my paper on 15 Jan sbb selalunya paper Statistic awal2 minggu exam.

Sedikit cerita tentang my last day in my hometown,15 Jan.Flight to KL around 9.15 pm.I ambik malam sbb paper I habis jam 5 petang.Phew!Memang agak terkejar2 la.Then malam tu pergi airport tp takde la rushing sgt kononnya sbb naik MAS tapi sekali our flight delayed dalam sejam kot.Maka rombongan cik kiah sempat lagi minum2 dulu kat Secret Recipes.Mmg meriah plus my best buddy kat UMT tu ada datang.Hihihi!Thank u dear.Kitorang duk minum2 dulu,tangkap2 gambar dulu (as usual la sbb kenangan tu).

This time our luggage mmg betul2 bagi max la.Kikikiki.Siap terlebih 7 kg.Kalau amik MAS setiap sorang dapat 30 kg tp baby mcm TDS (under 2 years) akan dapat 10 kg je.So combine kami berempat,kami punya luggage dapat dalam 100 kg.Maka memacam la harta karun yg nak dibawanya.Bayangkan 4 bags,2 boxes yg penuh dengan makanan je.Hahahaha.Hand carry lak sampai 3 beg so total 9.Hahaha!Gilos!


Actually kalau amik MAS dan next flight pun amik MAS boleh je check in direct tp my husband taknak sbb keesokan harinya dia nak wrap dulu kekotak tu segala.Maka kami tak check in terus luggage kami dari airport Kuala Terengganu.Last time I dari Brisbane sbb just bawak dalam 2 bags je,I check in direct so time kita transit kat KLIA tu mcm rileks sikit la sbb just bawak diri je.Naik the connecting flight ke Kuala Terengganu so all the luggage ambik kat airport yang last tu je la.Tapi make sure flight yg kita ambik tu flight dari penerbangan yang sama la.Jangan kat KT ambik AA tetiba dari KL ke Aussie naik MAS pastu nak check in direct.Itu tak boleh.Hihihihi!

Jadi udah flight delayed,kami sampai di KLIA dah jam 11 lebih.Memandangkan kami nak kena check in hotel dulu maka kami tinggalkan 2 bag kat airport.Diorang ada service penyimpanan luggage.Kalau tak silap dalam RM20 ++ untuk satu bag.Please check untuk maklumat yg lebih tepat.

Jadi malam tu I booked Concorde Inn dan range harga dalam RM200 ++.Ingat nak book Sama-Sama Hotel tp satu malam diorang caj RM700++.Pengsan.Memandangkan kau just nak lelap mata kejap je untuk beberapa jam jd rasa mcm membazir sangat kot nak spent duit byk tu kat hotel mahal gitu.Hihihihi!Satu lagi bkn ngah holiday pun.

Kami pun check in kat Concorde Inn dah dekat nak jam 12 malam then my cousin datang lepak skali pastu dia ada bwk tapau nasik goreng.Just right on time.Thank u bebeh sbb laki bini lapar.Hahahaha!

Esoknya lepas solat subuh terus gerak ke KLIA.Dont worry hotel ada sediakan free shutter ke airport dan service tu setiap 30 minit.Kami memang kena gerak awal walau flight kami actually kol 9.45 pagi.Ini sbb my husband baru tukar passport baru so dia takut ada problem dengan visa.Jd mmg betul la telahan tu tp alhamdulillah Allah swt mudahkan urusan bila mamat kaunter ticket yg mmg rajin dan berdedikasi (mmg layak puji) sbb ada effort pergi cari officer yg in charge bahagian visa untuk Australia dan kiranya sbb dia jumpa officer tu so urusan kami just within half and hour je,pastu settle.Lega.Australia jangan buat memain.Silap sikit makan jam kau kena soal siasat.

Jd bila dah ada byk masa,kami breakfast dulu kat kopitiam dengan my cousin dengan time to say good bye tu ada byk sedih la sebab selalunya mcm last time my parents follow sekali ke Aussie,tp this time my parents just hantar sampai ke airport KT je.Huhuhuhu!Takpe la.Tak baik tau susah-susahkan emak ayah.Hihihi!

So I'm leaving on a jet plane.Kikikiki!Ini takde delay dan selamat sampai ke Brisbane lebih kurang jam 8 malam waktu sana la.Tiada drama kat custom.Segala mak nenek barang kami lepas tanpa ada apa2 spot check.Hahaha!Syukur.

Ambik cab terus ke rumah.Rasa lain pulak rasa waktu masuk rumah.Maklum la dah tinggal lebih kurang 5 atau 6 bulan kot.Tapi hubby mmg jaga rumah dgn baik.Bersih woooo!Jd our first night in our small house,semua zzzZZZZZZ mati sampai pagi tu ada jiran ketuk pintu ajak pergi BBQ sorang pun tak sedor.Hahaha!

Skang ni pulak Summer jadi siang lagi panjang makanya subuh pulak jam 3 lebih.Kalau dah solat subuh jam 3 lebih mmg tak mampu tak tidur balik.Hahaha!Itu yg sambung tidur pastu jaga je tgk jam dah 11 pagi.Time bila jiran sebelah ketuk pintu ajak join BBQ diorang pun kami tak sedar.Hihihihi!

Zohor lak dalam 11 lebih then lepas zohor keluar pergi Wollies shopping groceries tp tak masak lagi haritu so just tapau je nasik.I is rindu sangat butter chicken sampaikan cakap kat suami taknak share.Muahahaha!Memang makan banyak betul la sbb rasa still sama.Ewah!

Selepas tu aktiviti kami sekeluarga adalah kemas rumah sampai seminggu baru settle.Rumah kecik je tapi entah brg apa yg duk kemas taktau la.Almost everyday kot keluar pergi beli barang.Pergi IKEA la,pergi kedai perabot la duk cari perabot tp tak settle2 gak lagi ni.Takpe.Slow2 plus byk sangat urusan ni nak dibuat dgn TND nak masuk skolahnya lagi.Hihihi!

Jadi itu je la cerita untuk entry pembuka di tahun 2015.

Akan update lebih kerap lepas ni sbb esok kami nak ke Allora.So nanti la cerita psl trip tu.




4 comments:

Rafhani said...

Aku nok gi osyoya....k bai

rostina76 said...

oh, fiey balik sambaing study ke? patutula lama, pelik gok mula tu bakpe tinggal cik abe lama2. heheh

Madam Fiey said...

A ah kak ros.Hihihi!Tapi dah settle dah.Dah blk aussie blk dah pun.

Madam Fiey said...

Mai lerrrr.Hahaha!

There was an error in this gadget

Read.Think.Express

Trust Yourself When Others Doubt You



Email me